Strigel

Striglar används för att underhålla och hålla rakknivar vassa och är en stor anledning rakknivar ofta håller i generationer. Det hade man inte kunnat med bara en slipsten eftersom de tar bort rätt så mycket material, medan en strigel inte tar bort något.

Strigel i kalvskinn från Dovo

 

Vad är en strigel?

Det är en rem tillverkad i läder som man använder för att hålla rakkniven vass. Gör man det så behöver man mycket sällan vässa kniven och den håller som nämnts tidigare i generationer.

Olika typer av striglar

Det finns ett gäng olika typer av striglar, fler än de jag tar upp här, vilket är de jag tycker är aktuella och mest praktiska att få tag på/använda.

Tidningspapper

Ja, oväntat nog fungerar tidningspapper som en utmärkt strigel och är du helt ny med rakknivs-rakning är det tidningspapper jag rekommenderar. I längden blir det lite opraktiskt att hålla på med och du kommer vilja köpa en bra (och snygg) strigel istället.

Bänk-strigel

Även denna variant är gratis, nästan iallafall. Du tar helt enkelt en träbit och fäster en remsa läder på. Förslagsvis kalvskinnsläder. Finns även färdiga bänk-striglar att köpa men jag har inte sett det i Sverige ännu.

Paddelstrigel

billig och bra paddel strigel från sliqhaqVäldigt lik bänk-striglar men dessa är lite smidigare och finns även att köpa i Sverige till riktigt bra pris. T.ex. denna från Sliqhaq.

Mycket prisvärd och lättanvänd.

Klicka här för att köpa nu!

Traditionell, hängande läder-strigel

Detta är den vanligaste varianten och den jag rekommenderar när man är på det klara i att rakning med rakkniv är något man gillar och vill fortsätta med.

Har använts sedan 1800-talet och var från början utvecklad till barberare. Idag finns en hel uppsjö med dessa striglar som passar alla plånböcker. Man bedömer ofta skillnaden i olika striglar beroende på hur mycket motstånd det är när man striglar en rakkniv. Det finns delade meningar om vilket som är bäst och så vidare men kommer ner till att det är en smaksak. Har du en strigel i kvalitetsläder kommer den att fungera utmärkt. Här tar jag främst upp två varianter som är de vanligaste.

Kalv/Koläder

Lite till mellanmycket motstånd. Detta är den vanligaste typen av hängande läderstriglar och finns att hitta till mycket bra pris. Väldigt kort om ens någon inkörningsperiod.

Buffel/Bisonläder

Näst vanligaste typen. Mellanmycket till mycket motstånd. Denna variant är lite dyrare än kalvskinn. Är att rekommendera om man gillar lite mer motstånd, vilket många gillar, det är en skön känsla att strigla en rakkniv med buffelskinn.

Strigelpasta

Strigelpasta är fett som används på strigeln för att dels behålla kvaliteten och mjukheten men även för att vässa kniven samt i vissa fall polera den.

För att hålla koll på de olika är de organiserade efter färg.

prisvärd strigelpasta från DovoGul: Innehåller inget slipnings/poleringsmedel utan är bara till för underhåll.

Vit: Innehåller väldigt lite slipningsmedel och används till att underhålla tygsidan på striglar som har en sådan.

Grå: Innehåller lite slipmedel och används också för tygsidan. Mest till för att uppfräscha kniven.

Svart: Innehåller lite mer slipmedel, används för att göra slutfinishen/vässa milt.

Röd: Här går brytpunkten, innehåller ganska mycket slipmedel och används på knivar som börjat bli slöa. Kan inte användas på samma strigel som har annan pasta på sig och när du haft den röda på kan du bara ha röd på strigeln.

Grön: Används bara på mycket slöa knivar. På samma sätt som med röda så om du använder du denna på en strigel kan du inte ha någon annan pasta på den.

Diamantpasta: Används för att få kniven extra vass, man kan tillochmed få den så vass att det blir obehagligt att raka sig med.

Sliqhaq har massor med strigelpastor, klicka här för att se deras sortiment.

Hur använder man en strigel?

Det är inte svårt, man fäster sin läder-strigel i något och spänner ut den, inte för hårt men inte heller för löst och hängande, för då kommer du behöva skicka rakkniven på slipning. Den blanka sidan är den du ska använda. Sen lägger du bara kniven mot lädret och drar den längs med, ryggen först och såklart båda sidorna. 25-50 gånger är lagom. Du ska inte lägga på något tryck, det räcker gott med knivens egna tyngd och om du trycker är det risk för att du förstör slipningen.

Vilken strigel ska jag köpa?

Köp denna strigel från MuhleMühle läder strigel i koskinn och canvas

Tvåsidig kvalitetsstrigel från Mühle.

Lädersidan använder du för underhållsstrigling och canvassidan använder du till slutfinish och lättare slipning.

5 cm bred och 40cm lång, d.v.s. relativt bred vilket gör det lättare att använda. Perfekt nybörjar-strigel.

Klicka här för att köpa från Sliqhaq.

 

Sliqhaq har ett fint utbud med striglar, klicka här för att se alla.