Skäggvax, Skäggbalsam och Mustaschvax

Skäggvax och skäggbalsam

Även fast det inte låter så på namnen så är skäggvax och skäggbalsam mycket lika varandra, till stor del har de samma ingredienser bara olika stora proportioner.

Ingredienserna är oftast en bärande olja så som jojobaolja eller arganolja, sen är det essentiell olja som det finns tusentals olika av. Det är framförallt de essentiella oljorna som ger doften. Efter det har vi, i brist på bättre term, spridningssmör. Det är ofta sheasmör eller kakaosmör/kakaofett och är där främst för att det ska vara lättare att få skäggbalsamet/vaxet utspritt över hela skägget.

Den största skillnaden är egentligen att skäggvax innehåller mer bivax då de främsta syftet med skäggvax är att styla skägget medan skäggbalsam främst är till för att mjukgöra och vårda skägget.

Samma sak gäller för  mustaschvax, ingredienserna i princip samma men mustaschvaxet har ännu mer fokus på bivax eller liknande formningsmaterial.

Skäggbalsam, skäggvax eller mustaschvax?

Mustaschvax och skäggvax innehåller ofta mycket bivaxTill de absolut flesta skulle jag rekommendera skäggbalsam. Precis som skäggvax så innehåller även skäggbalsam bivax och hjälper till att styla skägget, men det vårdar även skägget bättre.

Skäggvax är till för dem med lite längre och kraftigare skägg, men då helst tillsammans med skäggbalsam. Om du vill galna/aggressiva skäggfrisyrer är det skäggvax du ska ha. Men är det ditt mål bör du använda både skäggbalsam och skäggvax för att lättast kunna forma skägget som du vill, och se till att det håller sig på det sättet.

Behöver du ännu mer styrsel, t.ex. för att du vill göra en handle bar-mustasch är det mustaschvax som gäller.

Kort sagt, för de allra flesta räcker det gott och väl med skäggbalsam.

Hur använder man skäggvax och skäggbalsam?

Det är enkelt och går snabbt. Du skrapar bara av en liten klick genom att dra tumnageln genom skäggvaxet eller skäggbalsamet. Sen lägger du den klicken i handflatan och gnuggar händerna så klicken värms upp och sprider ut sig i handflatorna, sen masserar du in det i skägget. Se till att du lyckas sprida det ända in till huden.

För att få maximal spridning bör du använda en skäggborste eller skäggkam efter att du har masserat in produkten med händerna.

Är det skäggbalsam på tub/flaska trycker du bara ut en liten klick i handflatan och masserar in på samma sätt.

Tänk på att inte ta för mycket, speciellt om du har känslig hud då det är som jag har nämnt tidigare mycket bra drag i de essentiella oljorna.

Det kan vara skönt att göra ett eget litet allergitest. Det gör du enkelt genom att applicera lite skäggvax/skäggbalsam bakom örat, där man har extra känslig hud och sedan väntar en dag. Har du inte fått någon allergisk reaktion där så lär du inte få det i ansiktet heller.

Hur man använder mustaschvax

Att applicera mustaschvax är i regel även det ganska enkelt, du gör på samma sätt som med skäggvax, skrapar fram en liten ärta med tumnageln.

Eftersom när man använder mustaschvax är det ofta en mindre yta man ska styla så är det smidigare att istället för att gnugga vaxet mellan handflatorna gnugga mellan pekfinger och tumme. Mustaschvax är dock hårdare och kan ibland vara lite svårt att få helt smält bara genom att gnugga mellan fingrarna.

Det man kan göra är att före användning blåsa lite med en hårfön på burken, inte så att vaxet blir helt rinnande såklart utan bara värma upp det lite.

Ett annat hett tips är att försluta vaxburken i en påse och lägga i varmt vatten under tiden du duschar, när du är klar så har du ett mycket mer lättarbetat vax.

Rekommendationer

Skäggvax

bästa skäggvaxetÄr du skäggvax du vill ha rekommenderar jag soft beard wax av Sailors.

Prisvärd och fungerar för alla skäggtyper.

Vaxet är väldigt lätt att applicera men stelnar sedan och håller skägget på plats.

Klicka här för att köpa från Gents.

 

Skäggbalsam

bästa skäggbalsametSom skäggbalsam rekommenderar jag Bear Balm från Mr Bear.

Otroligt populär skäggprodukt och finns ingen anledning att rekommendera något annat.

Läs bara omdömena.

Klicka här för att läsa mer och köpa.

 

Mustaschvax

När det gäller mustaschvax är det 2 stycken jag vill rekommendera, en hardcore och en lite mer lättarbetad.

Hardcore-vax

Bästa mustaschvax från Benjamin BarberDetta mustaschvax från Benjamin Barber är tillverkat i Sverige och håller mustaschen på plats hela dagen.

Detta är av den typ vax jag beskrev ovan, den kan vara lite svårarbetad i början, men om du förbereder det ska det inte vara några problem att forma skägget/mustaschen som du vill.

Doftar black oak.

Klicka här för att köpa.

Det lättare alternativet

bra mustaschvax från ProrasoDetta vax från Proraso har en mjukare konsistens och är mer lättarbetat.

Även lättare att tvätta ur.

Det innebär också att det inte har samma hållbarhet som det hårdare vaxet, men har du lite tunnare/kortare skägg bör denna räcka  gott och väl. Samma sak gäller om det är lite mer diskret skäggfrisyr du är ute efter.

Klicka här för att köpa.

Till sist

Vill jag bara tipsa om en sida jag har skrivit om hur du sköter ditt skägg på bästa sätt, den hittar du här.