Skäggolja

Skäggolja är nog den mest underskattade skäggprodukten, det är inte särskilt konstigt, vi män är inte vana vid att behöva produkter på det viset. Men en ny värld öppnas när du provar.

Skäggolja från Sailors

Skäggolja – Varför ska man använda det?

Anledningarna till att använda skäggolja är inte helt självklara, men när man skrapar lite på ytan inser man att de är många.

Förebygger, reducerar eller tar bort kliandet

Anledningen till att det lätt börja klia när du sparar ut skägget är att körtlarna som producerar kroppens naturliga olja inte ökar i storlek. Så när skägget når en viss längd räcker inte körtlarna till längre och din hud under skägget och skäggstråna blir uttorkade. Det förhindrar du enkelt med skäggolja. Konstigt nog hjälper även oljorna, åtminstone de av lite högre kvalitet kroppens naturliga olje-produktion.

Håller svamp och bakterier borta

Vad många missuppfattar för mjäll, döda hudceller eller flag i skägget är ofta i själva verket svamp. Ju större och kraftigare skägg du har ju lättare är det att få svamp där, oftast beror på det fukt. Det är svårt att få skägget helt torrt efter duschen eller badet. Bakterier vill man såklart inte heller ha i skägget, som är en naturligt bra grogrund, men det löser skäggoljan också då de essentiella oljorna i skäggoljan oftast innehåller antiseptiska egenskaper.

Ger skägget en härlig doft

Har du råkat dra en sniff nära någons skägg och känt den där lukten? Har du det en gång vet du att du inte vill känna den igen. De flesta skäggoljor innehåller en fräsch doft. Ibland luktar de ganska starkt i början, men det lägger sig ganska snabbt. Med det sagt så är inte skäggolja en parfym så stå emot lockelsen att ta för mycket, även fast det luktar så gott.

Håller skägget styrsligt, lättarbetat och ger skägget lyster

Skäggoljan gör att du mycket lättare håller tovor borta och det är mycket lättare att få skägget att se enhetligt och välskött ut. Ska du ha någon typ av skäggfrisyr är det ett måste. I allmänhet kommer ditt skägg helt enkelt se fräschare och mer välmående ut.

Sen får man inte glömma den vanligaste frågan man får om skäggolja:

Ger skägg olja bättre och ökad skäggväxt?

Det beror på hur man ser det. På sätt och vis kan man säga. Skäggolja hjälper till att motverka huden och skäggstråna från att bli uttorkade och då även hårsäckarna. För att skägget ska växa så bra som möjligt är det viktigt att hårsäckarna mår bra, så om huden under skägget är torr är det risk att dina hårsäckar inte producerar på maximal kapacitet.

Bor man i kalla och torra klimat, som t.ex. Sverige har man extra mycket att vinna på att använda skäggolja.

Vad är skäggolja?

I grund kan man säga att skäggolja består av två oljor, bärande olja och essentiell olja.

Den bärande oljan, som oftast är jojobaolja eller arganolja är nästan alltid mer än 90% av innehållet i en skäggolja och är utvunnet från växter. Den bärande oljan är den oljan som är mest lik talgoljan, som är kroppens naturliga olja. Den bärande oljans uppgift är alltså att göra samma sak som talgoljan, hålla skägget och huden under återfuktad.

Den andra typen av oljor som ingår är essentiella oljor. Det är dem som ger skäggoljan dess “magi”. Ofta innehåller skäggoljan flera olika essentiella oljor och det är även de som ger skäggoljan den goda doften.  Det är de essentiella oljorna som är antiseptiska och är även bra på att förebygga finnar.

Viktigt att notera

De essentiella oljorna är mycket potenta så det är viktigt att inte överdosera. Gör man det kan man lätt få motsatt effekt.

Hur använder man skäggolja?

Helst ska du göra det direkt efter att du har tvättat ansiktet eller duschat, och sedan torkat skägget så torrt som möjligt.

Själva proceduren är enkel. Häll några droppar i handen och massera in ordentligt, ända in till huden. Starkt rekommenderat att använda en skäggborste för att sprida skäggoljan jämt. En gång per dag, förslagsvis på morgonen är lagom.

Så vilken är den bästa skäggoljan?

 

Vi rekommenderar

Sailors Skäggolja

strålande skäggproduktVi måste nästan börja med att rekommendera denna skäggolja från Sailors som har 4.4 i snittbetyg efter 380 röster.

Finns i 3 dofter:

Expedition Antarctica med doft av mint, citrus och eukalyptus.

A rumble in the jungle doftar värme och exotisk sötma.

Into the wild har en naturlig doft av skog.

Kommer i flaska innehållande 30 ml och pipett.

Mycket prisvärd produkt.

Klicka på länkarna nedan för att köpa från Colombos.se:

Köp Sailors Antarctica

Köp Sailors Jungle

Köp Sailors forest


Benjamin Barbers Skäggolja

Den bästa skäggoljan från Benjamin BarberHoppar man upp ett litet steg i prisklass hittar man den här skäggoljan, som även den är omåttligt populär. Svensktillverkad och 100% ekologisk.

Finns i 3 dofter:

Black Oak Doftar tobak ek och läder. Det är även där lite mörkare dofter av trä.

Oud Fräsch och maskulin doft.

Natural Parfymfri. Dock inte helt luktfri då det skulle kunna förstöra oljans egenskaper, så doften av denna olja är: olja.

Kommer i 50 milliliters pumpflaska.

Köp Benjamin Barber Black Oak Skäggolja från Colombos.se

Köp Benjamin Barber Natural Skäggolja

Köp Benjamin Barber Oud Skäggolja

 


Hoppas du hittade vad du söker

Det är alltid svårt att välja produkter som har dofter och så vidare eftersom det är mycket svårt att beskriva i text. Man måste prova sig fram själv, men väljer du någon av dem listade ovan så kommer du inte bli besviken. Sen tycker jag även du ska läsa om skäggvård, där hittar du massor av information om hur du sköter ditt skägg på bästa sätt.