Skäggborste och Skäggkam

Har hittar du all information du kan tänkas behöva veta om skäggborstar och skäggkammar och varför en vanlig plastkam inte fungerar.

skäggkam och skäggborste

Varför behöver man en skäggkam och/eller skäggborste?

Den vanligaste frågan är som rubriken lyder, varför behöver man dem? Alla har ju en kam hemma och i många fall även en borste.

Den största anledningen till att ha en skäggkam och/eller skäggborste är såklart att hålla skägget från att spreta men även för att sprida skäggprodukter så som skäggolja och skäggbalsam jämt i skägget.

Billiga plastkammar

Det är det första de flesta tänker på när man pratar om kammar. Finns att köpa överallt och kostar väl ca 20kr. Bättre än inget, eller? Svaret är som det mesta, inte svart eller vitt. Men jag vill slå ett slag för “nej, inte bättre än inget”.

Dessa kammar tillverkas i fabriker genom att billig lågkvalitets-plast hälls ner i formar, tusentals åt gången. Förutom att ingen kärlek tillägnas kammarna så blir de inte helt jämna, om man zoomar in på en sådan plastkam ser man tydligt ojämnheterna. Det innebär att när man drar en billig plastkam genom skägget så är det lätt att skäggstrån fastnar i ojämnheterna och blir förstörda vilket i längden innebär att ditt skägg blir tunnare och spretigare. Vill du ha ett stolt enhetligt skägg ska du alltså inte använda en billig plastkam.

Men de fungerar ju för hår? Nej, det gör de egentligen inte, men skillnaden är att generellt sätt är hårstrån tunnare och blir inte förstörda, de blir avslitna.

Riktig skäggkam

Riktiga skäggkammar är oftast handtillverkade i trä, finare plast, metall eller ben/horn. De är jämna och hårda, alltså böjer de sig inte efter skägget. Den populäraste och mest använda typen är av trä.

Det finns skäggkammar med små tänder och kort avstånd upp till kammar med kraftiga tänder och långt avstånd, ju större och kraftigare skägg ju större tänder och avstånd bör du ha.

Skäggborste

De överlägset mest populära skäggborstarna är tillverkade på vildsvins-hår och har ett handtag av trä. Det beror mycket på att vildsvins-hår har en uppsugningsförmåga och kan hålla en mängd vätska i sig, t.ex. skäggolja. Det är ingen slump då en av de största anledningarna till att använda en skäggborste är att fördela skäggolja jämt över skägget.

Skäggborste eller skäggkam?

Då måste man först besvara frågan, vad är skillnaden? En skäggkam är främst till för att styla skägget och en skäggborste för underhållning av skägget. Såklart är det överlappning, en skäggkam hjälper också till att sprida ut skäggolja/skäggbalsamet och det går att styla skägget med en skäggborste. Men så ser iallafall grundskillnaden ut.

Viktig information

Det är lätt att få som vana att borsta/kamma skägget väldigt ofta och tro att det är bra, det är det inte. Man bör inte borsta eller kamma skägget mer än max 3 gånger per dag, för då sliter man ut skägget.

Jag rekommenderar att på morgonen kamma/borsta genom skägget tillsammans med några droppar skäggolja och sedan en gång till på eftermiddagen om det är något speciellt du vill vara fin för. Sen tillsist innan du ska gå och sova.

Vilken ska jag köpa?

Beror såklart på vad du är ute efter, men generellt sätt behöver man inte lägga mycket pengar, iallafall inte som första borste/kam.

Dr. Dittmar i Buffalohorn

Skäggkam i buffelhorn från Dr. DittmarPerfekt nybörjarkam till ett mycket bra pris.

Fungerar för de flesta skäggtyper och även för mustaschen, vilket många av kammarna med större tänder och glesare avstånd inte klarar särskilt bra.

Observera att den är relativt liten, 7 cm lång.

Klicka här för att köpa från Sliqhaq

 


Skäggkam i persikoträ från Mr Bear

skäggkam i trä från Mr BearFör det lite kraftigare skägget passar den här kammen bra.

Den är även större i helhet med sina 13cm.

Inte jätteeffektiv för mustaschen.

Klicka här för att Köpa från Gents

 


Sailors Military style med naturborst

skäggborste i naturborst från SailorsMycket populär skäggborste som på ett effektivt sätt distribuerar skäggolja och skäggbalsam jämt ut i skägget.

Även denna ganska liten, 8.5 cm lång.

Köp hos Gents!

 

 


Utöver det har Sliqhaq ett brett utbud:

Klicka här för deras utbud med skäggkammar

Och här för skäggborstar.

Slutord

Det var lite kort info om skäggborstar och skäggkammar, även lite om skäggvård. Skäggborstar/kammar är bara en del i skäggvård, vi har skrivit en hel sida dedikerad till skäggvård. Där skriver vi mer utförligt om skäggvård i helhet, och framförallt om skäggolja, som passar utmärkt bra tillsammans med skäggborstar och skäggkammar.

Vill även tillägga att du bör underhålla din skäggborste och skäggkam. Sunt förnuft gäller.