Skäggvård

Att ta hand om sitt skägg och hålla kvaliteten uppe är inte alltid helt självklart hur man gör, här samlar vi våra bästa tips och skäggprodukter.

Skäggvård på mustasch samt skäggprodukter

Skäggvård – att hålla skägget i toptrim

För att hålla skägget välvårdat krävs det att man tar hand om det. Generellt sätt behöver det inte ta lång tid alls eller kosta mycket pengar för att underhålla det.

Det är faktiskt så att många av skäggprodukterna vi tipsar om här kan man tillverka själv. Trenden och intresset för skägg har verkligen växt lavinartat de senaste åren. Tillsammans med en allmän trend att tillverka saker själv samt den världsomfattade, åtminstone i väst, trenden med ekologiska/naturliga produkter. Det innebär att det t.ex. finns massor av guider för hur man tillverkar sin egen skäggolja och liknande. Det ska dock sägas att ingredienserna är dyra, så det tar ett tag innan det blir billigare att köpa färdig olja.

Framförallt skäggolja har blivit väldigt populärt, det har de stora skäggprodukts-tillverkarna snappat upp och konkurrensen har blivit hård. Så att köpa färdig skäggolja är inte speciellt dyrt längre.

Här har vi samlat information om de enligt oss viktigaste skäggprodukterna. Vi börjar med den viktigaste och mest populära:

Skäggolja

Har du skägg är skäggolja nästan ett måste. Inte bara håller det skägget i kontroll och gör det mjukt, det har även antiseptiska egenskaper vilket håller bakterier och svamp borta. Svamp i skägget är vanligare än man tror, det beror på att många missuppfattar flagningar som död hud eller liknande när det i själva verket nästan uteslutande är  svamp. Skäggoljan ger även skägget en fin lyster och en bra doft.

Vi har skrivit en hel sida om skäggolja, där finns mer information.

Skäggborste och skäggkam

Skäggkam och skäggborste? Ha säger du, en kam och en borste har väl alla hemma. Ja, en plastkam av låg kvalitet som klyver topparna på ditt skägg och en hårborste full med hår om man har tur. Nä ska man göra det kan man lika gärna göra det ordentligt.

Vad är det för skillnad på en vanlig plastkam och en skäggkam?

Den största skillnaden är att en skäggkam är inte böjbar utan är hård och orörlig, vilket behövs när man ska jobba genom tjockt skägg. En plastkam är gjord av lågkvalitetsplast med tunna tänder som lätt böjer sig, men även fastnar i skäggstråna och klyver dem.

Vad är en skäggborste?

skäggborste i naturborst från SailorsDe är en borste oftast tillverkade med vildsvinshår som är ganska kraftigt. Skäggborstar är perfekta för att distrubera b.la. skäggolja jämt i skägget.

Vi har skrivit mer information här: skäggkam och skäggborste. Där hittar du allt du behöver veta.

Skäggschampo

Vad är skäggshampo och vad är det för skillnad gentemot vanligt schampo? Den största skillnaden är att skäggschampo inte tvättar bort kroppens naturliga talgolja som sitter i skägget. Du vill inte bli av med den oljan och det är främst för att fylla på den oljan man använder skäggolja. Kort kan man säga att skäggschampo tvättar bort all smuts men behåller de bra beståndsdelarna i skägget.

Ditt skägg fungerar som ett filter och bakterier och smutspartiklar fastnar väldigt lätt där, så det är väldigt viktigt att hålla det rent och fräscht.

Ungefär varannan dag är lagom att tvätta skägget, mer än så är bara onödigt och kostar pengar.

Skäggschampo från benjamin barberVi rekommenderar Benjamin Barbers skäggschampo som är mycket populärt.

Förutom att hålla skägget fräscht mjukar det även upp skägget och ger det en manlig doft.


Klicka här för att köpa från Gents

 

Skäggvax, skäggbalsam och mustaschvax

Dessa skäggprodukter växer snabbt i popularitet och det är inte särskilt konstigt. Med skäggvax kan du styla skägget och få det nästan precis som du vill. Skäggbalsam innehåller i princip samma ingredienser som skäggvax men där ligger fokus på skäggvård snarare än styling. Det fungerar dock mycket bra som styling om du har kort skägg och är då att föredra framför skäggvax sålänge det inte är galna/spretiga skäggfrisyrer du är ute efter.

Lite som en bubblare kommer mustaschvax in, även här är ingredienserna ungefär samma fast med ännu mer fokus på styling. Mustaschvax innehåller lite oljor och så vidare men har inga vårdande egenskaper värda att prata om. Mustaschvax är som skäggvax bara ännu hårdare, det innebär att det kan vara lite svårare att applicera och skägget blir lite hårdare, men det håller också en längre period. Ett hårt mustaschvax bör hålla en hel dag.

Här hittar du en hel sida med allt du behöver veta: skäggvax, skäggbalsam och mustaschvax.

Avslutningsvis

Det finns massor av fler skäggprodukter och vi uppdaterar den här sidan kontinuerligt. Bland annat finns det ett riktigt trevligt skäggkit. Är det något du saknar och vill veta mer om? Tveka inte att höra av dig.

Är du kanske nyfiken på rakning med rakkniv? Då föreslår jag att du läser sidan som handlar om rakknivar.