Shavette

Inte riktigt redo att ta steget och investera i en riktig rakkniv men ändå nyfiken? Då kan en shavette vara för dig!

köp shavette från dovo

 

 

Vad är en shavette?

Det är en typ av rakkniv med utbytbart blad men var egentligen tänkt som rakdon till frisörer, för att raka håret i t.e.x. nacken och polisongerna. Oftast använder man ett vanligt dubbelvässat rakblad så som i en säkerhetshyvel men vissa shavette’s byter ut en större del eller har egna specialblad. Dock kommer jag inte gå in på de modellerna här då jag är starkt övertygad om att i sådana fall är det är en bättre idé att köpa en riktig rakkniv direkt.

Vad är skillnaden gentemot en riktig rakkniv?

Det finns såklart både för och nackdelar, den största fördelen är priset, iallafall i det korta perspektivet. En riktig rakkniv har inga kostnader efter inköpet, en shavette måste man köpa nya blad till. Men det tar rätt lång tid innan det blir billigare att använda en rakkniv då man kan köpa en shavette för under 200kr och bladen är inte särskilt dyra.

En annan fördel är underhållet, en rakkniv måste man underhålla, en shavette byter man bara ut bladet när det är slött.

Det ska sägas att shavette inte är en ingång till rakkniv. Det är en annan typ av rakning och det är faktiskt så att det är svårare att raka sig med en sådan samt lättare att få skärsår.

Jag föreslår att istället investerar i en rakkniv direkt, här hittar du mer information om rakknivar.

Vilken shavette ska jag köpa?

På samma sätt som med en rakkniv räcker det inte med bara en shavette för att raka sig på vettigt sätt. Du behöver även rakborste och raktvål.

Shavette kit

Gents har ett mycket prisvärt shavette kit som vi rekommenderar.

Det innehåller en Sailor’s kniv som är mycket billig samt en rakborste pure badger(grävling), som håller hög kvalitet. Ett ställ och 5 rakblad ingår också.

shavette kit från Sailors

Klicka här för att köpa nu!

Jag vill bara köpa en shavette

I sådana fall rekommenderar vi klassikern från tyska Dovo.

Prisvärd och funktionell. Att byta blad är enkelt. Denna är allt man kan förvänta sig.

Mycket prisvärda shavetter

Klicka här för att köpa från Gents nu.

Avslutningsvis

Jag inser att denna informationssida har varit lite negativ gentemot shavetter, det beror mest på att många missuppfattar shavetter som likvärdiga med rakknivar, vilket de i min mening inte är.

Shavetter har sin plats, och är framför allt mycket smidigt att ha som rese-rakkniv.