En rakkniv är alltså en sådan kniv folk använde förr i tiden för att raka sig i ansiktet, eller ännu hellre hos en barberare. Det blir dock allt mer populärt nuförtiden. Online finns det massor av webbshoppar som säljer rakknivar och du hittar barberare i alla större städer. Men nog om det, hur utför man en rakning med rakkniv?
Förberedelser och Utförande
Till att börja med måste man ha material att raka sig med. Det du behöver för att komma igång är en rakkniv, en rakborste helst av grävlingshår eller svinborst och till sist en raktvål och tvålskål, se till att en sådan ingår till raktvålen du köper. Totalt kan man komma undan för ca 1000kr, det låter dyrt men med den kostnaden kan du raka dig nästan hur länge som helst, bortsett från att du ibland måste köpa en ny raktvål. Tvålarna är dryga och håller länge så kostnaden är försumbar.
För att uppnå bästa resultat och behaglighetsfaktor föreslår jag att du rakar dig direkt efter duschen, då är huden uppvärmd och uppmjukad.
Steg 1 – bygga upp raklödder
Dränk rakborsten i vatten, kläm sedan på borstet med handen så en del vatten rinner ur men låt rätt så mycket vara kvar. Droppa sedan några droppar vatten i tvålskålen. Börja dra rakborsten med cirkelrörelser i raktvålen, det blir lite kladdigt men det är bara att acceptera. Fortsätt i 20-30 sekunder, cirkulera rätt så snabbt. Vänd upp och ner på tvålskålen och cirkulera för att rakborsten ska få chansen att absorbera upp mycket raklödder.
När du har fått fram ett lödder som känns bra börjar du cirkulera in det i ansiktet, här gäller det att inte vara blyg. Cirkulera in ordentligt i hela ansiktet. Du kommer uppfatta det som att du nu är klar och har ett bra lödder, men antagligen är det ännu för tunt. Vänd rakborsten upp och ner och droppa några droppar vatten på den, fortsätt sedan cirkulera in det i ansiktet. Du kommer märka att löddret blir tjockare och tjockare. Du kan även tillsätta vatten en andra och tredje gång för att få ännu bättre lödder.
Att göra den här biten av rakningen har bara fördelar med att göra det länge och ordentligt, du får ett bättre raklödder vilket skyddar huden bättre och rakkniven kommer glida bättre. Dessutom kommer du inte behöva fylla på med mer raklödder mitt i rakningen, som du annars kommer få göra om du slarvar eftersom löddret då torkar ut.
En annan fördel med att göra det ordentligt är att rakborsten har en peelande effekt och tar bort döda hudceller samt drar upp alla skäggstrån så att de ligger rätt för att bli avrakade. Att göra den här proceduren ordentligt är ett mycket bra sätt att förebygga rakfinnar. Det låter som att det tar väldigt lång tid, det gör det inte när du fått ordning på tekniken, så ge inte upp efter första försöket om du tycker det tar lång tid.
Steg 2 – raka sig
Det första att tänka på är greppet, är på resande fot och kan inte ta en egen bild men jag hittade en som visar tydligt på internet
Greppet
I motsats mot vad som intuitivt känns rätt så håller man alltså inte i handtaget.
Tre av fingrarna håller du på baksidan av bladet och lillfingret håller du på bladet på andra sidan av handtaget så som du ser på bilden till vänster.
Tummen håller du i mitten av dina tre fingrar, det vill säga mitt emot långfingret.
Med det här greppet får du bra kontroll på rakkniven.
Självklart kan du modifiera ditt grepp lite för bästa komfort, men det här är en bra utgångspunkt.
Rakningen
Börja nedanför polisongerna, vänsterhanden drar du över huvudet och lägger fingrarna ovanför ytan du tänkt raka och dra huden uppåt så den blir spänd. Du behöver knappt lägga på något tryck alls utan rakknivens inbyggda tyngd är tillräcklig. Börja med korta långsamma rörelser i skäggstrånas riktning, alltså medhårs. När du har rakat klart ytan flyttar du ner vänsterhandens fingrar och spänner huden på nytt inför den nya rakytan.
Sedan fortsätter du på samma sätt över hela ansiktet. Det du behöver tänka på är: spänn huden där du ska raka och raka alltid medhårs.
Tänk även på att huden under hakan är den mest känsliga och det lättaste stället att skära sig på, så var extra försiktig.
Steg 3 – Skölj
När du är klar sköljer du av ansiktet med kallt vatten, det stänger till porerna.
Steg 4 – Skötsel av Rakkniv och Rakborste
Om du sköter om ditt rakset håller det i en livstid, det är inte svårt och tar inte lång tid.
Skölj ur rakborsten ordentligt så allt lödder/tvål är borta, sen hänger du upp den upp och ner. Inte inne i ett skåp utan öppet i badrummet.
Skölj av kniven och torka den ordentligt och låt även den ligga öppet och torka. Vissa material som rakknivar tillverkas av kan rosta så det är viktigt att inte fälla ihop kniven eller lägga in den i en låda när den är blöt.
Se även till att inga tvålrester eller liknande är kvar i handtaget.
Avslutningsvis
Tack för att du läste till slutet, hoppas du fann inlägget intressant och kanske lärde dig något.
Är du nyfiken på rakknivar? Då föreslår jag att du läser sidan Rakkniv – allt du behöver veta.
På återseende!